Dia de la Victòria a Europa

lci.fr

El 8 de maig es celebra el Dia de la Victòria a Europa, una jornada on tenen lloc diversos actes de commemoració de la fi de la Segona Guerra Mundial, anunciada el mateix dia de 1945.

França va començar a fer actes en record dels seus combatents pocs anys després de la fi del conflicte bèl·lic, però aquests van ser intermitents i no va ser fins el 1981 quan el país va declarar el dia com a festiu.

Des de llavors, per aquesta data, gran part de les poblacions franceses fan actes que tenen com a escenari principal els monuments a les víctimes del conflicte. A París, la capital del país, és on té lloc l’acte més gran. Cada 8 de maig, el president de la República compareix a les 10:30h a la place Clémenceau per fer una ofrena floral a l’estàtua de Charles de Gaulle. Tot seguit, desfila pels Champs-Elysées fins a la place Charles de Gaulle -antiga place de l’Étoile– on revisa les tropes i encén, de nou, la flama del soldat desconegut, situada sota l’Arc de Triomf -a la mateixa plaça-. Ofrena floral, salutació als antics combatents i interpretació, per part del cor de l’armada francesa, de Le Chant des Partisans.

AFP | cnews.fr | Martin Bureau

El 8 de maig és, en definitiva, una efemèride molt sentida a França. Així ho demostra, també, el fet que moltes poblacions del país tinguin carrers anomenats «Rue du 8-Mai-1945«.

Un apunt: a excepció de l’1 de maig (Dia del Treballador), els dies festius a França no necessàriament són dies on tanquin tots els comerços i no s’hagi d’anar a treballar.