7 símbols de la República Francesa

Si parlem de França, de ben segur que et passaran pel cap diverses imatges: la bandera, el gall, La Llibertat guiant al poble… T’has parat mai a pensar per què aquestes imatges han esdevingut símbols del país? Aquí en tens cinc cèntims!

1.Le drapeau tricolore

O, dit d’una altra manera, la bandera. L’origen d’aquesta el trobem en la Revolució Francesa, l’any 1789, quan poble i monarquia van voler simbolitzar la seva aliança i la idea d’una França unida. El blau i vermell -els colors de París- simbolitzen el poble, i el blanc, el rei.

Des de 1794 és la bandera oficial del país i està present a tots els ajuntaments i escoles.

2.«Liberté, Égalité, Fraternité»

El lema: «Llibertat, Igualtat i Fraternitat». Aquests són els tres valors que uneixen als francesos. Segons diuen, neixen lliures, iguals entre ells i motivats per ajudar als altres.

El trobaràs escrit a tots els edificis oficials del país.

3.La Marseillaise

L’himne nacional, escrit i composat per Rouget de Lisle durant la Revolució Francesa. Llavors, es va convertir en el càntic d’unió del poble francès enfront els atacs d’altres països. Un cant a la pàtria i, també, a la llibertat.

4.Marianne

La figura d’una dona amb un bonnet phrygien -barret que simbolitza l’esclau alliberat- com a símbol de la República -una dona perquè “república” és un nom femení. El nom és una barreja de «Marie» i «Anne», dos noms molt populars al segle XVIII, durant la Revolució Francesa.

Actualment, és la imatge dels segells i hi ha una representació d’ella a tots els ajuntaments de França. Pel que fa a la seva fisonomia, varia segons l’època i institució i s’inspira en franceses reconegudes com Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Sophie Marceau, Laetita Casta.

5.Le coq

El gall, l’animal que representa França. Per què? Perquè centenars d’anys enrere la gent que vivia a França no eren “francesos” sinó “gaulois”; en llatí, “gallus”, que vol dir gall.

Jean-Marie DAVID Dinkley

6.Le faisceau du licteur

Una destral envoltada de branques. Durant la Revolució Francesa va representar la unió de tots els francesos (simbolitzada per les branques) al voltant d’una mateixa causa: la llibertat.

Avui dia, al costat de Marienne, és un altre símbol de la República i es pot trobar representat al passaport o a les insígnies de senadors i diputats.

DR

7.Le sceau

Un segell per a documents oficials que recull en una imatge diversos símbols francesos: la dona, el gall o l’agricultura…

Actualment, només es fa servir per a ocasions molt especials com ara modificacions de la Constitució.

pagnysurmeuse.fr