8 regions vinícoles franceses que tenen ampolla pròpia

toutlevin.com

França és, sens dubte, un país destacat pel que fa a la producció de vi. Són moltes les regions, arreu del territori, que s’hi dediquen i gaudeixen de reconeixement a escala mundial. Sense anar més lluny, la indústria vinícola és el primer sector agrícola del país i el terreny que ocupa representa un 11% de la superfície mundial de vinyes. Gràcies a això, el passat 2019 França va produir 4.200 milions de litres de vi, el 17% de tota la producció mundial, fet que situa el país com el segon productor del món darrere d’Itàlia. Pel que fa al seu consum, els francòfons tampoc es queden enrere: és el segon país consumidor de vi amb un consum mitjà de 3.500 milions d’ampolles l’any (2019). Però, centrem-nos en aquestes ampolles…

Quan vas a comprar vi, és habitual trobar diferents formes d’ampolles. A vegades, adoptar una forma o una altra dependrà del desig del productor a l’hora de cridar l’atenció del consumidor; d’altres, en canvi, serà motiu d’un codi establert entre regions. I és que, a França, existeixen diferents formes estandaritzades en funció de la regió d’origen del vi. Això vol dir que alguns productors estan obligats a utilitzar un tipus concret d’ampolla segons on tinguin les seves vinyes? No. A excepció de les ampolles de referència de les denominacions d’origen Alsàcia i Jura, cap productor està obligat a utilitzar l’ampolla de la regió, però el cert és que respectar els codis és una pràctica força habitual que contribueix a fer un reconeixement més ràpid del producte i a reafirmar la seva identitat.

Formes d’ampolla segons regions

Si bé hi ha més de vuit regions vinícoles a França, són vuit les formes destacades d’ampolla:

La bouteille Bordelaise
Bordeaux

També anomenada «Frontignan». És l’ampolla clàssica, la més utilitzada arreu del món.

La bouteille Bourguignonne
Bourgogne

Al costat de la Bordelaise, una de les ampolles més utilitzades per aquelles regions que no tenen una ampolla específica.

La bouteille Ligérienne
Val-de-Loire

Molt semblant a la Bourguignonne però més esvelta i, sovint, amb un escut d’armes gravat a l’ampolla.

La bouteille Champenoise
Champagne

Molt semblant, també, a la Bourguignonne però més ampla. És la més pesada de totes.

La bouteille Rhodanienne
Côtes du Rhône

Inspirada en la Bourguignonne. Sovint porta un escut d’armes gravat a la part de davant.

La bouteille Provençale
Provence

La més original. Hi ha dues formes tradicionals: la flûte corset, que imita la forma del cos d’una dona modelat per una cotilla, i la Côte-de-Provence.

La bouteille Alsacienne
Alsace

Fina i elegant com cap altra. És una de les ampolles més altes.

Clavelin du Jura
Jura

La més petita, de tan sols 62 cl.. Les seves espatlles, més amples del que és habitual, la fan singular.