Hàbits i elements que m’han ajudat a aprendre francès

Aprendre un nou idioma no és fàcil. Quan sentim aquesta necessitat, normalment, el primer pas que fem és apuntar-nos a una escola d’idiomes. Això és una acció indispensable però, al meu parer, no és la més important ni hauria de ser l’única. I és que un idioma s’aprèn integrant-lo a la teva vida, en el teu dia a dia, i això es pot -i s’ha de- fer a través de moltes petites accions. Aquí una llista de tots els hàbits i elements que m’han ajudat a millorar el meu francès:

1.
Viure a França

La clau

Estar immersa 24/7 a l’idioma ha sigut, sens dubte, un factor clau a l’hora de millorar el meu francès perquè cada dia he rebut inputs i he après coses sense buscar-ho. Si vols aprendre bé un idioma i pots marxar, no t’ho pensis dues vegades i fes-ho!

2.
Tenir un mentor francès

L’ajuda

És a dir, una persona de confiança que m’ha ajudat a integrar-me en aquesta nova cultura, a entendre-la. Estar sol no és fàcil i aquesta figura és importantíssima per a una bona i suau adaptació… I no abandonar!

3.
Tenir una professora

L’indispensable

I fer dues classes intensives a la setmana. Per més o menys feixuc que sigui, és necessari conèixer la gramàtica, el vocabulari bàsic i les conjugacions verbals si vols aprendre a parlar i a escriure correctament un idioma.

4.
Utilitzar el francès a la feina

La millora constant

És a dir, que la teva activitat professional requereixi que parlis francès. Al principi anava perduda, molt, però gràcies a això vaig haver de fer un doble esforç constant i ràpid per entendre i fer-me entendre. És possible, però t’hi has d’esforçar.

5.
Anar al cine

La sonoritat

O muntar-lo a casa. En definitiva, veure moltes pel·lícules i sèries en francès, subtítols inclosos. I mirar la pel·lícula tota seguida encara que no entenguis res, però intentant-ho. I tornar-la a mirar parant i buscant tot allò que no has entès. I tornar-la a mirar de nou. I una altra vegada. A tenir en compte: sovint, al principi, són més fàcils d’entendre els doblatges que les versions originals. Però, vaja, que s’entengui més o menys al final dependrà del propi contingut!

6.
Escoltar música francesa

L’oïda i la pronúncia

Però escoltar-la i intentar entendre-la, caçar algunes coses. I sinó, buscar la lletra, i després buscar la traducció. I tornar-la a escoltar i intentar cantar-la. I així deu vegades o fins que surti més o menys bé, que no serà fàcil. I si no tens temps de tot això, posar-la i deixar que soni de fons. Ei, hi ha vida més enllà de la Carla Bruni! Molta, molta més, i Spotify és un bon aliat per descobrir-la.

7.
Llegir revistes en francès

L’escriptura

Les revistes són la manera fàcil d’enganxar-se a la lectura si no vols recórrer als llibres infantils (que també són una bona opció). Articles curts, actuals i del teu interès, tres ingredients bàsics perquè no faci mandra dedicar-hi una petita estona cada dia! Què tal a l’hora d’esmorzar? Per a mi, la Marie Claire és una bona opció perquè compta amb molts articles de qualitat, però de revistes n’hi ha per a tots els gustos! I pensa que cada mes tindràs contingut nou a un cost molt baix.

8.
Canviar l’idioma de les apps

El costum

És una altra manera d’acostumar-se a l’idioma, de tenir-lo sempre present. Quantes vegades mires el mòbil al dia? En el meu cas, vaig començar canviant l’idioma de tot el sistema del telèfon però no em sentia còmoda, així que vaig optar per mantenir l’idioma a les apps que ja tenia instal·lades i configurar el francès a les noves descàrregues. Tot canvi, per petit que sigui, ajuda!

9.
Utilitzar apps d’idiomes

El complement

Sí, d’acord, no et menjaràs el món només amb això però són un bon complement, sobretot al començament. Jo utilitzava Duolingo i, lluny de semblar-ho, em va ajudar.

10.
Tenir cites

El cim

O no tenir-les, però parlar diàriament amb gent diferent perquè totes les converses, sense excepció, t’aportaran coses noves. La manera fàcil? Descarregar-se Tinder. Creu-me, és la millor manera d’aprendre el francès del carrer, el que acabaràs utilitzant en el teu dia a dia.

11.
Parlar sense por

El progrés

Intentar parlar sent conscient de que faràs errades, perquè en faràs. Però, ei, no passa res, la majoria de gent és comprensiva. I si demanes que et corregeixin, millor.

12.
Observar

Els inputs

Tenir els ulls oberts sempre, llegir-ho tot: els cartells del carrer, les etiquetes del super, la carta del restaurant… Tenir la curiositat de saber què significa absolutament tot.

13.
Escoltar

Els tresors

Obrir, també, les orelles i intentar entendre les converses alienes. Sí, vale, no és molt educat però és una altra manera de descobrir expressions habituals entre francesos.